Leegstand noopt alle partijen tot creatief samenspel | RetailDetail

Leegstand noopt alle partijen tot creatief samenspel

Leegstand noopt alle partijen tot creatief samenspel

Met een onveranderde aanpak zal de leegstand in de Nederlandse winkelgebieden tegen 2020 niet minder dan veertien procent bedragen. Hoog tijd dus voor een creatieve samenwerking tussen alle betrokken partijen in retailvastgoed, vindt ABN AMRO, waarmee ze bedoelen dat zowel retailers als vastgoedbeleggers zich met minder tevreden zullen moeten stellen om het tij te doen keren.

Leegstand piekt

Wanneer het winkelaanbod blijft groeien op een moment dat een steeds kleiner wordende groep consumenten steeds kritischer wordt en ook steeds meer online gaat winkelen, dan zit je onvermijdelijk met een probleem. Het resultaat is een toenemende leegstand in alle soorten winkelgebieden.

 

Vandaag is er 'slechts' een leegstand van vijf tot acht procent, maar tegen 2020 zou dat maar liefst veertien procent kunnen zijn. Aangezien steeds meer retailers het beste van twee werelden combineren en zowel offline als online actief zijn, hoeft er voorlopig wel niet gevreesd te worden dat de fysieke winkel echt ten dode is opgeschreven.

Kleinere winkels met betere vloerproductiviteit

3,2 miljoen m², dat is de totale oppervlakte die modewinkels vandaag gebruiken: dat is liefst 21 procent meer dan in 2004. De vloerproductiviteit echter daalde in dezelfde periode van 3.300 euro per m² naar 2.800 euro per m² vandaag. Volgens ABN AMRO is het daarom noodzakelijk dat de gebruikte winkelvloeroppervlakte (wvo) met vijftien procent krimpt.

 

De sector van de elektronica geeft alvast het goede voorbeeld met een wvo die in 2012 negen procent lager lag dan in 2011. Al is het ook net die sector die naar de toekomst toe steeds meer online actief zal zijn en dus nog minder winkelruimte zal nodig hebben (min vier procent tegen 2020). De slecht presterende woningmarkt zorgde er bovendien voor dat het aantal bouwmarkten en woonwinkels daalde. De gestegen wvo van de blijvers zal echter met een geschatte zeventien procent dalen tegen 2020.

 

Geen enkel winkelgebied blijft gespaard

Of we nu spreken over binnensteden of kleinere hoofdwinkelgebieden (samen 27 procent van de totale markt); niemand blijft gespaard. Volgens ABN AMRO zal de leegstand er tegen 2020 toenemen tot 14,5 procent. Belangrijkste oorzaak is de dalende vraag naar modevloer, wat meteen ook de reden is van de achteruitgang in de wijkwinkelcentra (veertien procent leegstand tegen 2020). Een completer aanbod voor de consument zou hier enig soelaas kunnen bieden.

 

Zelfs dat is echter geen oplossing voor de kleinere buurtcentra, die steeds meer te lijden hebben onder de creatieve en flexibele distributieconcepten van de supermarkten. Ook voor perifere winkellocaties dreigt een leegstand van veertien procent, voornamelijk door de slecht presterende woningmarkt. Meubelboulevards met minder dan 25.000 m² wvo blijken in hetzelfde bedje ziek te zijn.

 

Less is more

Erik Steinmaier, hoofdadviseur real estate bij ABN AMRO, pleit er dan ook voor dat alle betrokken partijen - retailers, projectontwikkelaars, beleggers en gemeenten - de handen in elkaar slaan in een poging de allesbehalve rooskleurige verwachtingen naar beneden bij te stellen.

 

Enkel wanneer elke partij zich met minder opbrengsten tevreden stelt, zullen ze er volgens hem immers in slagen het tij te keren. Voor winkeliers geldt ook nog dat ze pas succesvol zullen zijn, als ze op een kleinere oppervlakte een betere winkelbeleving voor de consument weten te creëren.  (GDW)

 

 

Het volledige rapport kunt u hier raadplegen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitbreiding maakt van Westfield grootste winkelcentrum van Europa

22/03/2018

Het winkelcentrum Westfield in West-Londen mag zich het grootste van Europa noemen, nu het (met een half jaar voorsprong op de planning) een uitbreiding van liefst 68.748 m² in gebruik heeft genomen. 

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

200 miljoen euro voor vernieuwing Stadshart Amstelveen

14/02/2018

De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco, eigenaar van Stadshart Amstelveen, hebben een akkoord gesloten rond de vernieuwing van het winkelcentrum. Daarvoor wordt ongeveer 200 miljoen euro uitgetrokken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Kruidvat blijft de grootste winkelketen van Nederland

26/01/2018

Kruidvat is de grootste winkelketen van Nederland. Al vijf jaar op rij heeft de drogist het grootste aantal winkels, blijkt uit de nieuwe top 100 van Locatus. Albert Heijn is de grootste qua oppervlakte en overschrijdt het miljoen vierkante winkelmeters.

Back to top