Nederlands winkelvastgoed ligt goed in de markt | RetailDetail

Nederlands winkelvastgoed ligt goed in de markt

Nederlands winkelvastgoed ligt goed in de markt

Het Nederlands winkelvastgoed geniet toenemende belangstelling van zowel huurders als investeerders. De zware terugval van 2013 wordt uitgevlakt, blijkt uit het halfjaarrapport van vastgoedmakelaar CBRE.

CBRE telt 530 transacties in eerste halfjaar

In het eerste semester van 2014 kreeg 190.000 m² commerciële ruimte, verdeeld over 530 transacties, een nieuwe gebruiker. De opgenomen oppervlakte ligt behoorlijk boven het peil van dezelfde periode van 2013, toen de wijzer op 147.500 m² bleef staan. Toch is de verhuuractiviteit daarmee nog altijd niet op het niveau van de jaren voor 2013.

 

Vooral discounters, modeketens (Primark, H&M, Zara) en supermarkten sloten nieuwe contracten af, stelt CBRE vast. De grootste oppervlaktes (4.000 à 6.000 m²) werden opgenomen door Saturn (Duiven), Primark (Rotterdam Zuidplein) en Decathlon (Apeldoorn).

 

Behalve voor de G4 (Amsterdam, Rotterdam – dat met dank aan Primark de ranglijst aanvoerde met een opname van 13.500 m²  Den Haag en Utrecht) hadden de ketens vooral interesse voor Maastricht en Groningen. Hetzelfde was het geval voor de historische binnenstad van Leiden, waar H&M zich een goede trekker toonde voor het nieuwe project Catharijnesteeg.

 

Corio-transactie stuwt investeringscijfer op

Niet alleen de huurders lieten zich opmerken: ook de investeerders stonden niet langer aan de zijlijn. In het eerste semester werd 780 miljoen euro belegd in winkelvastgoed, bijna evenveel dan de 805 miljoen euro uit héél 2013.  De verkoop van de portefeuille winkelvastgoed met elf shoppingcenters van Corio aan de joint venture van Mount Kellett en Sectie5 Investments (goed voor 176 miljoen euro) was hier een motor voor.

 

Andere belangrijke transacties waren de verkoop van het winkelcentrum De Vier Meren en het V&D-complex in Hoofddorp aan Wereldhave (138,8 miljoen euro) en de verkoop van het Factory Outlet Center Bataviastad (voor 115 miljoen euro) in Lelystad.

 

Het beeld van toenemende activiteit in Nederland komt volgens CBRE overeen met het beeld van Europa waar beleggers zich in het eerste halfjaar richtten op grote portefeuilles en grote winkelcentra.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.