Outletcentrum Bleizo gaat toch niet door

Outletcentrum Bleizo gaat toch niet door

Het outletcentrum Bleizo zal er dan toch niet komen. De Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben zich gisteren met een kleine meerderheid tegen het factory outlet center.

Verzet van winkeliers en CU

De plannen voor Bleizo, dat gebouwd zou worden langs de A12 bij Zoetermeer, werden in november nog goedgekeurd door de Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland, maar het verzet tegen de plannen was groot. Dat kwam met name van de winkeliers uit de regio, onder meer in het stadscentrum van Zoetermeer. Ook de eigenaar van het Stadshart Zoetermeer, Unibail-Rodamco, was een felle tegenstander van de plannen voor het outletcentrum.

 

Ook in de Staten van Zuid-Holland waren de partijen verdeeld. Uiteindelijk besloot ook de fractie van de ChristenUnie de bouwplannen af te wijzen en daarmee was een meerderheid in Provinciale Staten tegen. De VVD-fractie in de Staten van Zuid-Holland reageerde met ongeloof: "De verwachting was dat een factory outlet center bij Zoetermeer miljoenen bezoekers per jaar zou trekken en tenminste 700 nieuwe banen zou brengen. Daarnaast werd verwacht dat andere bedrijven zich in hetzelfde gebied zouden vestigen en voor honderden extra banen en leerplekken zouden zorgen. Wij begrijpen dus niet waarop deze factory outlet niet kan doorgaan."

 

Bleizo had in eerste instantie 20.000 m² winkelruimte moeten bieden. De investeerders wilden in 2015 openen, en verwachtten 3,6 miljoen bezoekers per jaar te trekken. Er zijn in Nederland drie factory outlet centers: in Batavia Stad in Lelystad, McArthur Glen in Roermond en Rosada in Roosendaal.

Tags: