"ProCures was louter uit op vastgoed" | RetailDetail

"ProCures was louter uit op vastgoed"

"ProCures was louter uit op vastgoed"

Volgens oud-Selexyz-directeur Matthijs van der Lely was ProCures nooit geïnteresseerd in het runnen van een gezond Polare en was de overname slechts een vastgoeddeal, die draaide om het doorverkopen van de huurcontracten van de leegkomende panden.

Huurcontracten vanzelfsprekend deel businessplan

Van der Lely doet zijn uitspraak in een achtergrondverhaal over de ondergang van Polare in NRC Handelsblad. "Dat de heren niets van boeken wisten was meteen duidelijk. Helaas moesten wij in onze zoektocht naar kapitaal afzakken naar 'venture capital'-partijen, nadat was gebleken dat uitgevers en boekverkopers niet geïnteresseerd waren", haalt Van der Lely uit naar de overnemers van 'zijn' keten.

 

Van der Lely bouwde uit een netwerk van losstaande boekwinkels de Selexyz-keten, die het uiteindelijk niet kon bolwerken. Terwijl er onderhandeld werd met ProCures over een overname ging de onderneming failliet, waardoor de investeerder de 43 winkels in handen kreeg voor 3,5 miljoen euro.

 

De toenmalige curator van Selexyz, Jan Dingemans, zegt dat het idee om De Slegte en Selexyz in elkaar te schuiven de doorslag gaf om de boedel aan ProCures te verkopen. "ProCures gaf de grootste garantie dat de boekhandels konden blijven bestaan", zo blikt hij in de krant terug. De huurcontracten vormden volgens hem inderdaad een deel van het businessplan: "Als je een huurovereenkomst op dergelijke locaties wilt opgeven, kost dat geen geld maar levert het juist geld op."

 

"Vastgoed als molensteen om de nek"

Vorige week werd inderdaad bekend dat Polare verwachtte miljoenen te ontvangen voor de panden in Amsterdam. Eerder al werd het pand in de Haagse Passage overgedaan aan Apple. Het sleutelgeld daarvoor zou tussen de één en vier miljoen bedragen. Dingemans noemt de karakterisering van ProCures als zakkenvullers evenwel een "emotionele" reactie, maar "ik kan me die dondersgoed voorstellen. Zeker van de mensen die nu thuiszitten. Het is aan de huidige bewindvoerder om te kijken of de sleutelgelden goed in het bedrijf zijn gekomen".

 

Polare-commissaris Cor Molenaar heeft echter moeite met de redenering. "Ja, ik denk dat ze gegokt hebben op de sleutelgelden. Zij waren de enige partij die zijn nek durfde uitsteken en nu worden ze afgemaakt omdat ze de boel verziekt zouden hebben. Ik denk dat ze te veel panden hebben overgenomen en daarmee een te grote schuldpositie hebben opgebouwd. Iedereen weet dat de vastgoedmarkt de afgelopen jaren is tegengevallen. Dan blijft die vastgoedportefeuille als een molensteen om je nek hangen. Niet alleen loop je zo sleutelgelden mis, je moet ook langer huur betalen dan je wilt."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.