Roosendaal wordt 'Smart Retail City' | RetailDetail

Roosendaal wordt 'Smart Retail City'

Roosendaal wordt 'Smart Retail City'

De gemeente Roosendaal wil zich op de kaart zetten als 'Smart Retail City', waarbij ze een proeftuin wordt voor de integratie van online en offline diensten in de binnenstad. Om dat te bewerkstellingen is de gemeente een samenwerking aangegaan met het bedrijf 4ME.

"Data is de voeding van de smart city"

"Een stad kan niet zonder mensen, een 'smart city' niet zonder data. Data is zogezegd de voeding van de 'smart city'. Om die data te kunnen verplaatsen is een wegenstructuur nodig, zoals Wifi, en om de data te kunnen combineren tot nieuwe informatie is een platform nodig. In andere steden wordt op vergelijkbare wijze geëxperimenteerd, bij voorbeeld 'Amsterdam Smart City' op het gebied van energie of de Smart City-aanpak voor 'vervoer en geluid' in Assen. Roosendaal kan dus straks de eerste Smart Retail City zijn", vertelt directeur van 4ME, Hans Nouwens, aan deweekkrant.nl.

 

Om hun doel te bereiken hoopt 4ME een extra investering te krijgen van 100.000 euro uit het innovatiefonds van de gemeente. "Een belangrijk deel van dit projectbedrag gaat naar de marketing die nodig is om van de Smart Retail City een landelijke proeftuin en voorloper te kunnen maken. Daarnaast moeten we natuurlijk de nodige expertise inhuren. Door de proeftuin landelijk te positioneren, zijn er mogelijkheden om over de stadsgrenzen subsidies los te krijgen", zegt wethouder in Roosendaal Hans Verbraak.

 

Voor de winkeliers wordt er dan weer een opleidings- en trainingsprogramma ingericht, waar ze onder andere leren omgaan met de vele mogelijkheden van de nieuwe media. Op organisatorisch gebied wordt daartoe de samenwerking aangegaan met Shopping 2020, een landelijk onderzoeksproject naar winkelgedrag in 2020.

 

De definitieve plannen voor de Smart Retail City worden in februari 2014 uit de doeken gedaan, wanneer het plan 'Hart voor de Binnenstad' van professor Riek Bakker, waar dit initiatief deel van uitmaakt, wordt gepresenteerd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.