Winkelketens krijgen lagere huurprijzen dankzij grote leegstand | RetailDetail

Winkelketens krijgen lagere huurprijzen dankzij grote leegstand

Winkelketens krijgen lagere huurprijzen dankzij grote leegstand

In Nederland hebben verschillende grote ketens, maar ook zelfstandige winkeliers, fors goedkopere huurprijzen kunnen afdwingen. Daarbij gaat het gemiddeld om een daling van 10 tot 15 procent, met uitschieters tot 30 procent.

Gemiddelde huurprijs daalt

De winkeliers profiteren daarbij van de steeds hogere winkelleegstand in Nederland. Die is al opgelopen tot meer dan zeven procent, waardoor winkels opties hebben om te verhuizen als ze niet tevreden zijn met de huurprijzen. Ook vrezen verhuurders dat hun huurders failliet zouden gaan wanneer ze niet akkoord gaan met lagere huurprijzen, schrijft het Financieele Dagblad.

 

Daarnaast is de wetgeving rond huurprijzen tegenwoordig in het voordeel van de huurder: huurders die na een periode van vijf jaar vinden dat hun huur te hoog is, kunnen naar de rechter stappen. Die bepaalt een nieuwe huurprijs op basis van het gemiddelde van de omliggende panden. Vroeger draaide dat al eens positief uit voor de verhuurder, maar momenteel betekent die beslissing steevast een lagere huurprijs. De gemiddelde huurprijs daalt immers fors: in 2013 met 3,5%, vorig jaar met 4%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.