Winkelketens krijgen lagere huurprijzen dankzij grote leegstand

Winkelketens krijgen lagere huurprijzen dankzij grote leegstand

In Nederland hebben verschillende grote ketens, maar ook zelfstandige winkeliers, fors goedkopere huurprijzen kunnen afdwingen. Daarbij gaat het gemiddeld om een daling van 10 tot 15 procent, met uitschieters tot 30 procent.

Gemiddelde huurprijs daalt

De winkeliers profiteren daarbij van de steeds hogere winkelleegstand in Nederland. Die is al opgelopen tot meer dan zeven procent, waardoor winkels opties hebben om te verhuizen als ze niet tevreden zijn met de huurprijzen. Ook vrezen verhuurders dat hun huurders failliet zouden gaan wanneer ze niet akkoord gaan met lagere huurprijzen, schrijft het Financieele Dagblad.

 

Daarnaast is de wetgeving rond huurprijzen tegenwoordig in het voordeel van de huurder: huurders die na een periode van vijf jaar vinden dat hun huur te hoog is, kunnen naar de rechter stappen. Die bepaalt een nieuwe huurprijs op basis van het gemiddelde van de omliggende panden. Vroeger draaide dat al eens positief uit voor de verhuurder, maar momenteel betekent die beslissing steevast een lagere huurprijs. De gemiddelde huurprijs daalt immers fors: in 2013 met 3,5%, vorig jaar met 4%.

Tags: