Winkelleegstand kent minieme daling

Winkelleegstand kent minieme daling

De winkelleegstand is volgens Locatus in 2015 niet toegenomen. Er was zelfs sprake van een minieme daling van 0,1% aan het einde van 2015 ten opzichte van het begin van het jaar. Het is de eerste keer in tien jaar dat de winkelleegstand niet stijgt.

Rustig jaar

Aan het begin van het jaar moesten een aantal ketens, zoals Miss Etam, Schoenenreus en Thom Broekman, weliswaar de deuren sluiten, maar voor de rest van het jaar was het relatief rustig. Omdat ook de economie weer positief evolueerde werd er bovendien meer uitgegeven in de winkels. In het eerste kwartaal van 2015 was er nog een stijging van de leegstand, maar in de kwartalen daarna was er sprake van een positieve evolutie.


Op 1 januari 2016 stond 7,4% van de winkelpanden leeg in Nederland. Dat is een daling van 0,1% ten opzichte van een jaar eerder. In naakte cijfers daalde het aantal lege panden van 16.755 naar 16.562.


Positief nieuws van meubelboulevards

Vooral in de grootste steden daalde de leegstand. In de 17 grootste steden daalde de leegstand van 7,2% naar 6,9%. In de centra van middelgrote steden was er dan weer sprake van een stijging van de leegstand, van 11,6% naar 11,9%. Ook in stadsdeelcentra, zoals Den Haag Leyweg en Eindhoven Woensel, was er een stijging. Daar liep de winkelleegstand op van 7,9% naar 9,4%.


In wijk- en buurtcentra was er een positieve evolutie van 8,6% naar 8,1% en ook bij de meubelboulevards was er eindelijk nog eens goed nieuws te rapen. Daar daalde de winkelleegstand van 9,4% naar 9,3%.


Het is voorlopig nog gissen hoe de winkelleegstand in 2016 zal evolueren. Veel zal afhangen van de mogelijke doorstarten bij V&D en bij de ketens van de Macintosh Retail Group. Als daar een boel filialen de deuren sluiten, dan kan deze daling snel tenietgedaan worden.

Tags: