Winkelleegstand kent minieme daling | RetailDetail

Winkelleegstand kent minieme daling

Winkelleegstand kent minieme daling

De winkelleegstand is volgens Locatus in 2015 niet toegenomen. Er was zelfs sprake van een minieme daling van 0,1% aan het einde van 2015 ten opzichte van het begin van het jaar. Het is de eerste keer in tien jaar dat de winkelleegstand niet stijgt.

Rustig jaar

Aan het begin van het jaar moesten een aantal ketens, zoals Miss Etam, Schoenenreus en Thom Broekman, weliswaar de deuren sluiten, maar voor de rest van het jaar was het relatief rustig. Omdat ook de economie weer positief evolueerde werd er bovendien meer uitgegeven in de winkels. In het eerste kwartaal van 2015 was er nog een stijging van de leegstand, maar in de kwartalen daarna was er sprake van een positieve evolutie.


Op 1 januari 2016 stond 7,4% van de winkelpanden leeg in Nederland. Dat is een daling van 0,1% ten opzichte van een jaar eerder. In naakte cijfers daalde het aantal lege panden van 16.755 naar 16.562.


Positief nieuws van meubelboulevards

Vooral in de grootste steden daalde de leegstand. In de 17 grootste steden daalde de leegstand van 7,2% naar 6,9%. In de centra van middelgrote steden was er dan weer sprake van een stijging van de leegstand, van 11,6% naar 11,9%. Ook in stadsdeelcentra, zoals Den Haag Leyweg en Eindhoven Woensel, was er een stijging. Daar liep de winkelleegstand op van 7,9% naar 9,4%.


In wijk- en buurtcentra was er een positieve evolutie van 8,6% naar 8,1% en ook bij de meubelboulevards was er eindelijk nog eens goed nieuws te rapen. Daar daalde de winkelleegstand van 9,4% naar 9,3%.


Het is voorlopig nog gissen hoe de winkelleegstand in 2016 zal evolueren. Veel zal afhangen van de mogelijke doorstarten bij V&D en bij de ketens van de Macintosh Retail Group. Als daar een boel filialen de deuren sluiten, dan kan deze daling snel tenietgedaan worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.