Winstgevendheid Ahold staat onder druk | RetailDetail

Winstgevendheid Ahold staat onder druk

Hoewel Ahold een zeer winstgevende supermarktgroep blijft, kon het in het voorbije kwartaal de verwachtingen niet inlossen. Onder invloed van de stijgende grondstofkosten en de moeilijke consumentenmarkt neemt het rendement van de distributeur af. Nochtans zet de supermarktgroep zijn internationale expansie onverminderd voort, zoals de uitrol van AH to go-formule in Duitsland bewijst.

Winstgevendheid onder druk

Uit de vanmorgen gepresenteerde cijfers van moederconcern Ahold bleek dat de operationele winst zakte met ruim 20 procent tot 275 miljoen euro. Analisten hadden een bedrag van 309 miljoen euro verwacht. Als nettowinst boekte Ahold 199 miljoen euro, een daling van 1,5 procent en beduidend minder dan de door analisten verwachte 218 miljoen euro.


In een eerdere toelichting op de cijfers van het eerste kwartaal zei topman Dick Boer al dat Albert Heijn er niet in slaagt om de kostenstijgingen helemaal door te berekenen aan klanten. Dat probleem zette zich in het tweede kwartaal alleen maar verder.


Het verklaart dan ook waarom de omzet wel nagenoeg aan de verwachtingen voldeed. Als wereldwijd concern kwam Ahold uit op 6,87 miljard euro. Wanneer wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten is dat een toename van 4,7 procent. Naar eigen zeggen wist het concern ook marktaandeel te winnen in zowel de VS als in Nederland.

Albert Heijn blijft groeien

De omzet van de supermarktketen en zijn zusterketens Etos en Gall & Gall ontwikkelt zich nog altijd goed. In het tweede kwartaal van 2011 nam de omzet met 4 procent toe tot 2,4 miljard euro. De identieke groei bedroeg 2,6 procent.


Wel bleek dat waar vorig jaar in het tweede kwartaal nog 6,9 procent van de omzet als operationele winst werd genoteerd, dit percentage nu nog slechts op 6,3 procent ligt. Al heeft Albert Heijn, volgens Ahold-topman Dick Boer, het effect van de druk op de brutomarge weten te beperken dankzij stringente kostenbeheersing.

Hoewel Ahold een zeer winstgevende supermarktgroep blijft, kon het in het voorbije kwartaal de verwachtingen niet inlossen. Onder invloed van de stijgende grondstofkosten en de moeilijke consumentenmarkt neemt het rendement van de distributeur af. Nochtans zet de supermarktgroep zijn internationale expansie onverminderd voort, zoals de uitrol van AH to go-formule in Duitsland bewijst.

Winstgevendheid onder druk

Uit de vanmorgen gepresenteerde cijfers van moederconcern Ahold bleek dat de operationele winst zakte met ruim 20 procent tot 275 miljoen euro. Analisten hadden een bedrag van 309 miljoen euro verwacht. Als nettowinst boekte Ahold 199 miljoen euro, een daling van 1,5 procent en beduidend minder dan de door analisten verwachte 218 miljoen euro.


In een eerdere toelichting op de cijfers van het eerste kwartaal zei topman Dick Boer al dat Albert Heijn er niet in slaagt om de kostenstijgingen helemaal door te berekenen aan klanten. Dat probleem zette zich in het tweede kwartaal alleen maar verder.


Het verklaart dan ook waarom de omzet wel nagenoeg aan de verwachtingen voldeed. Als wereldwijd concern kwam Ahold uit op 6,87 miljard euro. Wanneer wisselkoerseffecten buiten beschouwing worden gelaten is dat een toename van 4,7 procent. Naar eigen zeggen wist het concern ook marktaandeel te winnen in zowel de VS als in Nederland.

Albert Heijn blijft groeien

De omzet van de supermarktketen en zijn zusterketens Etos en Gall & Gall ontwikkelt zich nog altijd goed. In het tweede kwartaal van 2011 nam de omzet met 4 procent toe tot 2,4 miljard euro. De identieke groei bedroeg 2,6 procent.


Wel bleek dat waar vorig jaar in het tweede kwartaal nog 6,9 procent van de omzet als operationele winst werd genoteerd, dit percentage nu nog slechts op 6,3 procent ligt. Al heeft Albert Heijn, volgens Ahold-topman Dick Boer, het effect van de druk op de brutomarge weten te beperken dankzij stringente kostenbeheersing.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Holland & Barrett wil veganistische winkels openen

17/05/2018

De Britse gezondheidsketen Holland & Barrett (in de Benelux vroeger Essenza) plant volledig veganistische winkels te openen. Dat is immers een trend waar de keten op moet inpikken, vindt CEO Peter Aldis.

Nestlé op dieet: snoeit verder in suiker, vet en zout

17/05/2018

Nestlé wil nog meer gaan snijden in de suiker-, zout- en vetgehaltes van zijn producten. Zo wil het voedingsconcern inspelen op de wereldwijde vraag naar gezondere voeding.

Jumbo opent zijn vierde Jumbo Foodmarkt

17/05/2018

Vijf jaar na de opening van de allereerste Jumbo Foodmarkt (in Breda), heeft Jumbo in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn zijn vierde foodmarkt geopend. Het is meteen de grootste supermarkt van de regio Utrecht.

Analyse: Zes redenen waarom grote merken onder druk staan

17/05/2018

Wereldmerken ondervinden steeds meer concurrentie van kleine, lokale spelers. Volgens sommige waarnemers zijn de gouden jaren van de merken zelfs voorbij. Misschien voorbarig, maar enkele trends tekenen zich toch af.

Coca-Cola blijft sterkste wereldmerk, lokale merken groeien

17/05/2018

Coca-Cola, Colgate en Maggi zijn wereldwijd de populairste FMCG-merken, blijkt uit een nieuw rapport van Kantar Worldpanel. Lokale merken knabbelen echter aan het marktaandeel van de grote jongens.

Extra korting voor Amazon Prime-leden bij Whole Foods

17/05/2018

Amazon Prime-leden krijgen een extra korting op honderden producten bij Whole Foods, de supermarktketen die sinds juni in handen is van de Amerikaanse e-commercegigant. Achter de toenadering zit een duidelijke strategie, zeggen specialisten.