Voor het eerst zijn plantaardige basisproducten in Belgische supermarkten significant goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers. Dat kantelpunt is te danken aan de opkomst van huismerken.
“Plantaardige melk overal goedkoper”
Bij vijf van de zeven Belgische supermarktketens zijn plantaardige basisproducten een pak goedkoper dan dierlijke. Vooral voor plantaardige kaas (-26%), gehakt (-20%) en melk (-17%) zijn de prijsverschillen opmerkelijk, blijkt uit onderzoek van ProVeg, de organisatie die zich in meer dan 15 landen inzet voor de eiwittransitie. “We hebben dit kantelpunt vooral te danken aan de opkomst van huismerken,” zegt country co-director Annemarie IJkema van ProVeg België.
Gemiddeld is een volledig plantaardig mandje wel nog 5% duurder dan het dierlijke, vooral door innovaties als vissticks, kipstukjes en duurdere soorten broodbeleg. Maar een basismandje met vier plantaardige producten die bij alle retailers verkrijgbaar zijn (melk, gehakt, yoghurt en balletjes) is gemiddeld 2% goedkoper dan de dierlijke variant. “Plantaardige melk is tegenwoordig bij alle retailers de goedkoopste optie, dat is ongezien,” zegt IJkema.
Carrefour is uitzondering
Bij Albert Heijn en Delhaize is het plantaardige mandje respectievelijk 28% tot 26 % goedkoper. Ook bij Lidl, Colruyt en Jumbo betalen shoppers minder door vlees en koezuivel links te laten liggen. Carrefour vormt de enige grote uitzondering. Ook bij Aldi is plantaardig iets duurder. De Belgische resultaten liggen in lijn met die van ProVeg Duitsland: ook daar duikt het plantaardige boodschappenmandje 5% onder de prijs van de dierlijke tegenhanger.
ProVeg bezocht 22 filialen bezocht van zeven verschillende supermarktketens (samen goed voor meer dan 80% van het marktaandeel) in Antwerpen, Brussel, Gent, Leuven en Ieper.
Prijsverschil tussen plantaardige en dierlijke basisproducten



