Marketing voor klanten is voor retailers de normaalste zaak, waarom dan niet naar medewerkers toe? “Mensen kiezen vandaag heel bewust voor een bedrijf”, ziet communicatieconsultant Ansie Van Aerschot, dus is van je organisatie een sterk merk maken pure noodzaak in de ‘war for talent’.
Wat is je identiteit?
Nieuwe medewerkers vinden is tegenwoordig al heel moeilijk op zich, laat staan om de juiste mensen te vinden. Ansie Van Aerschot, oprichtster van communicatieconsultancybureau Helder, ervaart een sterk werkgeversmerk daarom als een hele grote gemiste kans in veel organisaties. Op haar Masterclasses bij RetailDetail leren bedrijven ermee aan de slag gaan.
Retailers en merken zijn het erg gewoon om over hun producten te communiceren, maar ze praten zelden over wie ze zijn. “Niet alleen over je bedrijvigheid, maar ook over je identiteit is het belangrijk te praten. Wat is je engagement naar duurzaamheid toe? Wat doe je voor lokale verankering? Elke bedrijf heeft zo zijn eigen DNA en bedrijfscultuur, ook al is het zich daar niet van bewust”, ziet Van Aerschot.
De puzzel laten passen
“De kunst is vandaag mensen tot bij jou te krijgen. Mensen kiezen vandaag heel bewust voor een bedrijf: een auto en thuiswerkdagen zijn lang niet meer genoeg. Mensen willen weten waar ze aan beginnen vooraleer ze instappen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze je bedrijf kennen en zich ermee kunnen vereenzelvigen.”
Het werkgeversmerk is dus een puzzel die langs alle kanten moet passen, herhaalt Ansie Van Aerschot meermaals. Het is echt een strategie die je bouwt, geen snelle fix. Veel bedrijven beginnen er pas aan als de nood heel hoog is en ze snel mensen willen rekruteren, maar een toverformule is het helaas niet. Er moet aan een werkgeversmerk worden gebouwd om geloofwaardig te zijn.
Zo heeft ze een b2b-klant die heel bewust communiceert over verwezenlijkingen en projecten op Facebook. Het bedrijf krijgt daardoor niet meer orders, want zo bereikt het zijn klantendoelgroep niet, maar het doet wel wonderen voor het werkgeversmerk. Bestaande medewerkers delen trots waar ze aan hebben meegewerkt, terwijl het nieuwe medewerkers aantrekt.
Eigen communicatiestrategie
Is een sterk werkgeversmerk een kwestie van communiceren? “Het is meer dan alleen externe communicatie. Eenmaal aan boord wil je je medewerkers ook houden en idealiter zijn je werknemers ambassadeurs van het bedrijf. De ervaring leert dat nieuwe medewerkers die door bestaand personeel zijn gerekruteerd het meest kans op slagen hebben. Ook via interne communicatie kan je de band met je mensen dus blijven voeden. Zelfs met ex-medewerkers contact houden is zo belangrijk, al is het maar op sociale media.”
Vandaag zien bedrijven door de arbeidskrapte het nut ervan in, maar weten ze niet goed hoe eraan te beginnen en wat de belangrijkste pijlers zijn. Zeker voor retailers is het vaak moeilijk om zich onderscheidend te tonen. “Je kan er bijvoorbeeld niet zomaar vanuit gaan dat je doelpubliek voor medewerkers dezelfde is als je klantendoelgroep. Het vergt een eigen communicatiestrategie.”
Wil je met open armen nieuwe mensen ontvangen en van je organisatie een sterk merk maken voor medewerkers? Schrijf je dan nu in voor de Masterclass van Ansie Van Aerschot op 5 december 2022.