Er zijn meer dan 2000 openstaande vacatures bij de Belgische supermarkten. De vakbonden noemen de werkdruk door de personeelstekorten stilaan onhoudbaar en waarschuwen voor protestacties.
Lidl zoekt meeste mensen
Het personeel in de supermarkten trekt het niet langer, waarschuwen de vakbonden in Het Laatste Nieuws. Lidl is koploper met liefst 716 openstaande vacatures, vooral aan de kust. Ook op het hoofdkantoor worden nog 57 nieuwe werknemers gezocht: de discounter rijdt daarom rond met een ‘jobbus’ waar potentiële kandidaten zich kunnen informeren of meteen solliciteren.
Ook bij Colruyt is de nood hoog: de supermarktketen uit Halle zegt 700 winkelmedewerkers te zoeken. Door de krapte op de arbeidsmarkt veranderen meer mensen van job en verlaten ze het bedrijf of schuiven ze intern door naar andere posities binnen de Colruyt Group. Het personeelsverloop is nu dus hoger dan voor de coronapandemie.
Albert Heijn wil 390 nieuwe winkelmedewerkers aanwerven, terwijl Delhaize nog 200 werknemers zoekt – nog zonder rekening te houden met de franchisevestigingen. In juni gingen de directie van Delhaize en de vakbonden al met elkaar in gesprek over de personeelsproblemen. Aldi zoekt – enkel in Vlaanderen en Brussel – naar 153 verkoopmedewerkers en 30 (assistent-)winkelmanagers.
Voltijdse contracten nodig
Er komen steeds meer supermarkten bij die ook personeelsvlak met elkaar concurreren, analyseert HLN, maar de vakbonden laken ook de onaantrekkelijkheid van het beroep. Hoewel er weinig vereisten zijn voor kandidaten, “haalt men de neus op om in de handel te werken”, aldus Jan De Weghe van vakbond BBTK.
Supermarkten werken veelal met deeltijdse contracten van 24 uren in plaats van voltijdse functies en de loonbarema’s horen gemiddeld bij de laagste van de arbeidsmarkt. De Weghe vraagt dringend meer voltijdse contracten om sneller mensen te vinden. Zo niet, zouden er weer stakingen en protestacties kunnen komen, zoals in het najaar van vorig jaar.