Tuinbranche duikt diep in het rood | RetailDetail

Tuinbranche duikt diep in het rood

Tuinbranche duikt diep in het rood

De Nederlandse tuinbranche heeft vorig jaar 200 miljoen euro aan omzet ingeleverd. De koude maand april en het gebrekkige consumentenvertrouwen zijn de belangrijkste redenen voor de daling.

Omzet vijf procent achteruit

Volgens onderzoeksbureau GfK kende de sector in 2012 een omzetdaling met vijf procent naar 3,9 miljard euro. Nederlanders waren vooral in april nog niet in een stemming op de portemonnee te trekken voor aankopen bij het tuincentrum. Door het sombere, koude weer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder werd alleen al in deze maand honderd miljoen euro aan omzet ingeleverd.

 

De tuincentra hebben echter ook last van structurelere problemen: Nederlanders waren sowieso afgelopen jaar niet in een stemming om geld uit te geven, terwijl ook de huizenmarkt nog steeds bijna volledig stil ligt. Daardoor werden er relatief minder nieuwe tuinen aangelegd dan een jaar eerder.

 

De omzetdaling was te merken in alle categoriën, alleen internetverkopers van tuinartikelen hadden reden tot lachen in 2012. Zij zagen voor het tweede jaar op rij hun marktaandeel groeien. Intussen wordt acht procent van de omzet online geboekt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Intergamma koopt Ierse franchisenemer uit

08/03/2018

De verkoopsovereenkomst tussen Intergamma en de CRH-groep is een feit. Het moederbedrijf van Gamma en Karwei zal voortaan meer dan de helft van zijn bouwmarkten, waarvan twintig in ons land, zelf beheren.

Intergamma splitst in twee groepen

09/02/2018

De overname van de winkels van CRH bij Intergamma heeft ervoor gezorgd dat de doe-het-zelfgroep zich in twee stukken heeft gesplitst. Acht aandeelhouders die niet akkoord zijn met de overname gaan immers voortaan hun eigen weg.

Intergamma neemt grootste franchisenemer over

07/02/2018

Intergamma, het moederbedrijf van Gamma en Karwei, heeft de Van Neerbos Groep overgenomen. Die groep is met 156 vestigingen de grootste franchisenemer van Intergamma en is in handen van het Ierse CRH.

Ruzie Intergamma en Bricorama blijft aanhouden

01/12/2017

De problemen bij Intergamma rond de aandelen van CRH zijn nog steeds niet opgelost en nu lijkt de ruzie met de Franse aandeelhouder Bricorama helemaal uit de hand te lopen. Die laatste wil dat de Ondernemingskamer tussenbeide komt.

Opnieuw geen akkoord over onkruidverdelger glyfosaat

09/11/2017

Op 15 december verloopt de vergunning van glyfosaat, het hoofdingrediënt van de mogelijk kankerverwekkende onkruidverdelger Roundup. De Europese Commissie wilde de vergunning met vijf jaar verlengen ‑ tegen de wil in van het Europees Parlement ‑ en had erop gerekend vandaag groen licht te krijgen van de lidstaten, maar dat plan mislukte.

Aandeelhouder Intergamma stapt naar de rechter

30/10/2017

Bricorama, minderheidsaandeelhouder van Intergamma, stapt naar de rechter. De Fransen zijn het immers niet eens met het verkoopproces van de aandelen van het Ierse CRH, dat bijna 50% van de aandelen van Intergamma in handen heeft.

Back to top