Tuinbranche duikt diep in het rood

Tuinbranche duikt diep in het rood

De Nederlandse tuinbranche heeft vorig jaar 200 miljoen euro aan omzet ingeleverd. De koude maand april en het gebrekkige consumentenvertrouwen zijn de belangrijkste redenen voor de daling.

Omzet vijf procent achteruit

Volgens onderzoeksbureau GfK kende de sector in 2012 een omzetdaling met vijf procent naar 3,9 miljard euro. Nederlanders waren vooral in april nog niet in een stemming op de portemonnee te trekken voor aankopen bij het tuincentrum. Door het sombere, koude weer in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder werd alleen al in deze maand honderd miljoen euro aan omzet ingeleverd.

 

De tuincentra hebben echter ook last van structurelere problemen: Nederlanders waren sowieso afgelopen jaar niet in een stemming om geld uit te geven, terwijl ook de huizenmarkt nog steeds bijna volledig stil ligt. Daardoor werden er relatief minder nieuwe tuinen aangelegd dan een jaar eerder.

 

De omzetdaling was te merken in alle categoriën, alleen internetverkopers van tuinartikelen hadden reden tot lachen in 2012. Zij zagen voor het tweede jaar op rij hun marktaandeel groeien. Intussen wordt acht procent van de omzet online geboekt.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


DHZ-reus Kingfisher heeft het knap lastig

21/09/2017

Kingfisher, Europa’s grootste doe-het-zelfgroep, heeft het voorbije halfjaar meer winst geboekt dan de analisten hadden verwacht. Tot daar het goede nieuws, want het zwakke pond vertekent de omzet en de slechte prestaties van de Franse dochters gooien roet in het eten.

Filialen Formido worden omgevormd naar Praxis

07/09/2017

Doe-het-zelfgroep Maxeda gaat de formule Formido achter zich laten en de franchisenemers een aanbod doen om over te stappen naar Praxis. Daarbij zullen ook een aantal winkels worden gesloten.

Bricorama wil Gamma niet verkopen

01/09/2017

Het Franse doe-het-zelfbedrijf Bricorama is niet van plan om de Belgische en Nederlandse vestigingen van Gamma te verkopen. Die geruchten deden al een tijdje de ronde, maar worden nu dus naar de prullenmand verwezen.

Analyse: Opvolger Rudi Petit-Jean wacht zware taak bij Gamma

22/08/2017

Het plotse afscheid van formuledirecteur Rudi Petit-Jean bij Gamma België roept heel wat vragen op over de toekomst van de doe-het-zelfketen, die in woelig vaarwater zit door ruziënde aandeelhouders. 

Kingfisher ziet omzet weer dalen

17/08/2017

Doe-het-zelfgroep Kingfisher heeft er opnieuw een zwak kwartaal opzitten: de Brits-Franse groep heeft op beide thuismarkten te maken met een terugval en daarnaast weegt het herstructureringsplan op de resultaten.

Fikse winstdaling voor Geberit

17/08/2017

De Zwitserse sanitairspecialist Geberit zag zijn winst het voorbije halfjaar met bijna een vijfde dalen. Ook de omzet ging achteruit, zij het lichtjes.

Back to top