Nieuwe topman en (eindelijk) weer winst voor Nokia

Nieuwe topman en (eindelijk) weer winst voor Nokia

De Finse elektronicaproducent Nokia heeft een nieuwe topman. Rajeev Suri volgt Stephen Elop op als CEO, die na de verkoop van de gsm-afdeling aan Microsoft de overstap maakte naar de Amerikaanse softwarereus.

"Intelligente verbinding"

De 46-jarige Rajeev Suri is geen onbekende binnen Nokia. Tot nog toe was hij de topman van Nokia Solutions and Networks, veruit de grootste afdeling van het Finse concern. Vanaf 1 mei is hij officieel de nieuwe CEO.

 

In een videotoespraak op de homepage van Nokia zegt Suri dat hij Nokia volledig wil focussen op locatiediensten en de netwerktechnologie van NSN: "De komende veranderingen in technologie zijn even baanbrekend als de uitvinding van het internet. We komen dichter bij een wereld waarin iedereen en alles met elkaar is verbonden. Bij Nokia zien we onze rol als een bedrijf dat intelligente verbinding levert, niet alleen met netwerktechnologie maar ook met locatiediensten en veel meer."

 

Uit de rode cijfers

Nokia maakte vandaag trouwens ook zijn kwartaalresultaten bekend: de groep boekte in het eerste kwartaal een omzet van 2,7 miljard euro. Dat is weliswaar 15% minder dan een jaar eerder, maar Nokia maakt wel opnieuw winst: de operationele winst kwam uit op 242 miljoen euro, tegenover een operationeel verlies van 30 miljoen euro in dezelfde periode een jaar eerder.

 

De netwerkdivisie is verantwoordelijk voor het gros van de totaalomzet: 2,3 miljard euro (-17%). De divisie voor digitale kaarten, HERE, klokte af op een omzet van 209 miljoen euro, 7 miljoen euro minder dan een jaar eerder. Technologies, de divisie die onderzoek doet naar technologieën die onder licentie worden verkocht, boekte een omzet van 131 miljoen euro.

 

De gsm-divisie van Nokia, die wordt verkocht aan Microsoft, zette nog een omzet neer van 1,9 miljard euro, een daling met 30% tegenover een jaar geleden. In de laatste maanden onder Finse paraplu ging de verkoop van de Lumia's en andere smartphones er wel op vooruit, maar onvoldoende om de divisie uit de rode cijfers te halen. Microsoft heeft dus nog flink wat werk aan de winkel...

Tags: