Ook acties bij distributiecentra Albert Heijn

Ook acties bij distributiecentra Albert Heijn

Niet enkel bij Jumbo, maar ook bij concurrent Albert Heijn is er onvrede bij de werknemers van de distributiecentra. Ook zij proberen nu immers met stiptheidsacties een betere cao af te dwingen van de supermarktketen.

Meer werkzekerheid

Vandaag waren er enkel acties in het distributiecentrum in Pijnacker, maar vanaf morgen gaan ook de werknemers in de andere distributiecentra strikt volgens de regeltjes werken. Dat houdt in dat er flink wat minder werk wordt gedaan.

 

Albert Heijn wil, net als Jumbo trouwens, zijn werknemers een loonsverhoging van 1,5% geven in de nieuwe cao. Dat is voor de vakbonden onvoldoende en bovendien zijn er ook heel wat vragen rond de werkzekerheid. “Als het aan AH ligt, werken er straks in de DC’s alleen nog maar uitzendkrachten en tijdelijke krachten tegen een veel lager loon dan nu. De DC-werkers willen de garantie van AH dat vaste banen worden behouden”, zegt Özcan Colak van FNV Handel.

 

Volgens de vakbonden is er voldoende ruimte om hun eisen in te willigen. Ze wijzen daarbij op de hoge omzetten en winsten die in de sector worden behaald. Begin deze week had Albert Heijn nochtans laten verstaan dat er positieve reacties waren op het cao-voorstel en dat er ondanks het verstrijken van het ultimatum op vrijdag nog ruimte was om te praten. De waarheid lijkt nu enigszins anders te zijn.

 

Ook bij Jumbo acties

Ook bij Jumbo wordt er actie gevoerd, omdat de bonden niet akkoord gaan met het cao-voorstel. Om de patstelling te doorbreken had Jumbo dan maar eenzijdig een loonsverhoging van 1,5% doorgevoerd, maar dat leidde enkel maar tot meer protest bij de werknemers. Als reactie heeft de supermarktketen de vakbonden in een kort geding voor de rechter gedaagd.