RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Jorg Snoeck
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Vergeet kweekvlees, hier is de labvis!

icon
Food5 oktober, 2021

Hoewel het welicht nog enige jaren zal duren eer de eerste kunstmatig gekweekte vismoten in de winkel zullen liggen, zit het onderzoek naar labvis in een stroomversnelling.

 

Inhaalbeweging

Hadden investeerders aanvankelijk vooral interesse voor kweekvlees, nu lijkt labvis die achterstand snel goed te maken. Vorige maand vond in een restaurant in Singapore de allereerste proeverij plaats van kunstmatige visproducten, afkomstig uit de bioreactoren van Shiok Meats. Het bedrijf hoopt zijn eerste producten in 2023 op de markt te brengen. Ook bedrijven als BlueNalu (dat laboratorium-vissticks maakt), Wildtype (zalm) en Finless Foods (labtonijn) denken op relatief korte termijn hun eerste producten te kunnen lanceren.

 

Hoewel het productieproces nagenoeg identiek is, heeft labvis ten opzichte van kweekvlees enkele belangrijke voordelen. Zo groeit vis vlotter in kweekvaten dan vlees. Dat komt onder meer omdat vis doorgaans koudbloedig is en de kweek bij lagere tempraturen kan verlopen. Bovendien is het visweefsel beter bestand tegen de soms wisselende zuurtegraden en zuurstofconcentraties in kweekvaten.

 

Hummus

De grootste hinderpaal op weg naar commercialisering zit echter in de structuur van de labvis. Die bestaat vooralsnog voor 100% uit spierweefsel en kan op vlak van smaak en structuur niet concurreren met echte visfilets. “De textuur van labvis is nog helemaal verkeerd. Het is ongeveer die van hummus”, zegt Michael Selden van Finless Foods in De Standaard. Om een product te creëren dat de vergelijking met echte visfilets kan doorstaan, zullen bedrijven ook vet- en bindweefselcellen in de juiste verhouding met de spiercellen moeten verbinden.

 

Het verklaart meteen waarom er wel al krabkoekjes en vissticks uit het lab zijn gekomen, maar nog geen zalm- of tonijnmoten. De productie van vissticks op basis van labvis is veel eenvoudiger dan het namaken van een heuse tonijnsteak, met zijn vlezige structuur.

 

Investeerders

Ondanks de hindernissen waar de sector nog mee kampt, is het geloof van investeerders in de nieuwe technologie groot. In 2020 vloeide 2,7 miljard euro naar allerlei alternatieven voor vlees en vis, drie keer zoveel als het jaar voordien. Het gaat wel om een globaal cijfer, waarin naast celkweek ook de plantaardige initiatieven zijn inbegrepen.

 

Dit jaar haalde BlueNalu alleen al meer dan vijftig miljoen euro op via converteerbare obligaties. Het bedrijf sloot afgelopen maand ook een samenwerkingsverband met Nomad foods, eigenaar van onder meer Iglo en Findus. Samen willen ze de eerste producten op basis van labvis op de Europese markt lanceren.

 

Meer weten over labvis, kweekvlees en andere (nu nog) futuristische voedselconcepten? Onze eigen Jorg Snoeck en Stefan Van Rompaey verkennen ze in hun kakelverse boek The Future of Food, dat vanaf nu hier te bestellen is.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food19 december, 2025
    Nestlé mag Perrier blijven produceren in Frankrijk

    Nestlé heeft groen licht gekregen om Perrier te blijven produceren in het Franse Vergèze, en om dat te blijven etiketteren als natuurlijk mineraalwater. Dit zal wel moeten gebeuren onder strikte voorwaarden en verscherpt toezicht.

  • icon
    Food19 december, 2025
    Monoprix hervat activiteiten in Libanon

    Monoprix maakt deze week zijn comeback in Libanon, nadat de keten zich daar in 2019 had teruggetrokken wegens de politieke en economische crisis. Voor volgend jaar staan ook Egypte en Marokko op de planning voor de Casino-dochter.

  • icon
    Food19 december, 2025
    Walmart en PepsiCo beschuldigd van prijsafspraken

    Walmart en PepsiCo worden in de Verenigde Staten beschuldigd van samenwerking in een prijsafsprakenschema dat bijna tien jaar zou hebben geduurd. Dat blijkt uit een rechtszaak die maandag werd aangespannen bij een federale rechtbank, met het verzoek om erkenning als 'class action'.

Meest gelezen
  • icon
    Mode25 november, 2025
    Foot Locker krijgt Aldi-veteraan Matthew Barnes aan het hoofd
  • icon
    Algemeen24 november, 2025
    Otto trekt zich (nu écht) terug uit Nederland
  • icon
    Algemeen25 november, 2025
    Alibaba gaat koste wat kost voor ‘instant retail’ en AI
  • icon
    Wonen5 december, 2025
    Ikea wil capaciteit in VS vergroten
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN