Retours zijn een kopzorg, zeker in de moderetail. Niet alleen maken of kraken ze de winst van veel onlineretailers, ze zijn ook vervuilend. Minister van Post Petra De Sutter liet daarom onderzoeken hoe kledingverkopers het aantal retours kunnen verminderen.
Besparing van 10%
Enkele kleine, technologische aanpassingen kunnen er samen voor zorgen dat het aantal teruggestuurde pakketten tot wel 10% daalt. Dat blijkt uit een nieuwe studie rond Belgische e-commerce en duurzaamheid in opdracht van Minister Petra De Sutter. Hoe dat kan? Door consumenten beter te helpen bij het kiezen van de juiste maat.
Een aantal maatregelen werden in een real-life omgeving getest, namelijk in de webshops van Torfs en van ZEB. Zo kreeg de webwinkel van Torfs een maattabel op de productpagina van twee schoenenmerken. Dankzij die bijkomende informatie werden 5% minder pakketten geretourneerd, goed voor al een vermindering van 68Kg CO2. Dat komt overeen met een gemiddelde kostenbesparing van 7,5 euro per retour of meer dan 10% van de gemiddelde transactiewaarde.
Beelden helpen
Op de website van ZEB werd getest wat de impact is van ‘visueel’ maatadvies. Bij bepaalde kledingstukken konden shoppers op de productpagina lezen welke maten het model had en welke maat zij droeg. Aanvullend werden 360°-foto’s toegevoegd aan de productinformatie. Wie die bijkomende informatie te zien kreeg, bleek minder aankopen terug te sturen.
Een derde test was het toevoegen van foto’s, gemaakt door andere consumenten. De stelling was dat shoppers zo meer vertrouwen zouden krijgen in het product en dus ‘bewuster’ zouden kopen. Inderdaad, in de webshop van Torfs waren er minder retouren voor de producten waar deze foto’s aan werden toegevoegd.
Kan nog beter
“Het is interessant om vast te stellen dat – door een aantal eenvoudige, gemakkelijk te implementeren maatregelen – retouren effectief kunnen verminderd worden. Bovendien is dit nog maar het begin. In China wordt geëxperimenteerd met virtuele paskamers waardoor in bepaalde gevallen een vermindering in retouren tussen 30% en 54% werd genoteerd”, reageert Greet Dekocker van BeCommerce enthousiast.
Eerdere studies gaven al aan dat onvoldoende of onjuiste informatie vaak aan de basis ligt van teruggestuurde pakketten, zegt de sectororganisatie nog. Al hangt het af van de sector: producten die moeten passen, zoals kledij, schoenen of meubelen, zijn het meest gevoelig voor retours. Andere productcategorieën, waaronder voeding of schoonheidsproducten, kennen daarentegen weinig terugzendingen. Er is dus “nuance” nodig in het debat en in het beleid, aldus BeCommerce.