Charcuterie, ultrabewerkte voeding, frisdrank, alcohol en toegevoegde suikers zijn te mijden volgens nieuwe voedingsaanbevelingen waarmee de Hoge Gezondheidsraad Belgen wil helpen om gezonde voedingskeuzes te maken.
Minder rood vlees
Zeventien concrete voedingadviezen publiceert de Hoge Gezondheidsraad vanochtend in een persbericht. Daaronder enkele vertrouwde aanbevelingen: geef de voorkeur aan volkorenproducten, eet meer peulvruchten, noten, fruit en groenten, beperk zout, mijd gesuikerde dranken, drink meer water… Maar enkele andere waarschuwingen klinken radicaler dan voordien.
Zo vraagt de gezondheidsraad om per week niet meer dan 300 gram niet-bewerkt rood vlees zoals biefstuk of varkenshaas te eten. De consumptie van charcuterie blijft best beperkt tot 30 gram per week. Bovendien adviseert de raad ook om géén alcohol te drinken en het gebruik van ultra-bewerkte voedingsmiddelen te beperken.
“Zorgwekkend”
De nieuwe aanbevelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd, afgestemd op de Belgische eetcultuur én makkelijk toe te passen, zegt de Hoge Gezondheidsraad, maar in de praktijk staan ze ver van de dagelijkse eetgewoonten van de meeste mensen. Uit eerder onderzoek van gezondheidsinstituut Sciensano blijkt immers dat amper 7% van de volwassenen voldoende groenten eet, 10% voldoende fruit en 12% voldoende peulvruchten. 91% overschrijdt de aanbevolen limiet voor charcuterie.
“De consumptie van bewerkt rood vlees of charcuterie is zorgwekkend, en ook de consumptie van alcohol en frisdranken zou sterk verminderd moeten worden,” zegt onderzoekster Isabelle Moyersoen aan VRT. Eén opmerkelijk advies is duidelijk wél in lijn met de Belgische voedingsgewoonten: “Eet regelmatig aardappelen of zoete aardappelen.” Maar dan wel met deze toevoeging: “Kies bij voorkeur voor gekookte of gebakken in plaats van gefrituurde producten.”