RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
RetailDetail NL
Nederland - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • OVERZICHT EVENTS
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retailhunts
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Pauline Neerman
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Jong en oud zorgen voor nieuwe kansen in voeding

icon
Food12 december, 2019

Ons traditioneel eetpatroon gaat op de schop: flexitarisme, snackmaaltijden en jongeren veranderen de taal van de voeding. Dat zorgt voor kansen voor ondernemende foodproducenten die in het juiste gat springen.

 

Zeven maaltijden in plaats van drie

De eetcultuur die West-Europa vroeger eigen was, is met uitsterven bedreigd, besluiten producenten op de voedingsbeurs Fi Europe in Parijs. Waar er vroeger een duidelijk onderscheid was tussen een ‘Zuiders’ en een Angelsaksisch dieet, met bij dat eerste een focus op genot en bij dat laatste op functionaliteit, lopen die culturen vandaag helemaal door elkaar.

 

Ook het klassieke patroon van twee à drie maaltijden per dag wordt door jongere generaties ingeruild voor vijf tot zelfs zeven snackmomenten. Ze zoeken daarbij vooral afwisseling en onmiddellijke beschikbaarheid, al gaan ze ook op zoek naar gezonde, plantaardige en nieuwe producten.

 

Een nieuwe taal in voeding

De voedselindustrie moet zich dus aanpassen aan de verschuiving in het dieet van consumenten, dat vandaag al in grote mate vegetarisch en flexitarisch is. “We moeten een nieuwe taal leren“, zei Kevin Camphuis van de Parijse innovatie-accelerator Shakeup Factory daarover. “De waarden van de nieuwe generaties als het over voeding gaat, zijn helemaal anders dan die van vorige generaties”, citeert FoodNavigator Camphuis: “We hebben 60 jaar op dezelfde manier hetzelfde eten geteeld, verwerkt, verpakt en verkocht, maar dat is nu voorbij.”

 

Vooral de consumenten geboren na 1995 kiezen hun merken tegenwoordig meer voor hun waarden en verhalen, dan voor de producten zelf. Zo zien de producenten onder meer de opkomst van nichemerken, zoals ‘slaafvrije’ snoeprepen voor lopers of proteïnedrankjes voor niet-sporters. Verschillende voedingsbranches beginnen zich op die manier ook te vermengen.

 

Opportuniteiten in de gezondheidszorg

Ondanks het groeiende gezondheidsbewustzijn, groeit ondertussen de snackmarkt: Rick Miller van onderzoeksbureau Mintel had het op Fi Europe over de “versnacking van de cultuur”. En dat doet de vergrijzing dan weer geen deugd: mensen leven weliswaar langer, toch verkeren ze minder lang in goede gezondheid.

 

In die maatschappelijke uitdagingen liggen dan ook nog opportuniteiten weggelegd voor de foodbranche, besluit FoodNavigator: nieuwe voedingsmiddelen zoals kweekvlees kunnen duurzamer en zelfs gezonder zijn dan het natuurlijke product. Met een vergrijzende bevolking aan de ene kant en obese jongeren aan de andere, dient wellicht ook de gezondheidszorg de stap naar duurzamere voeding te zetten?

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food24 december, 2025
    Na pizza-debat toch akkoord over btw-regels voor afhaalmaaltijden

    De Belgische federale regering heeft na weken van technische en politieke verwarring een knoop doorgehakt over de btw op meeneemmaaltijden. Vragen over wat nu precies een afhaalmaaltijd is en hoe lang een supermarktpizza houdbaar is, zorgden weliswaar eerst nog voor verhitte discussies.

  • icon
    Food23 december, 2025
    “Crisp is voor het eerst winstgevend”, maar wendt zich af van België

    Voor het eerst sinds de start in 2018 noteert online supermarkt Crisp een operationele winst – weliswaar slechts op maandniveau. Het bedrijf wil dat 2026 zijn eerste winstgevende jaar wordt en vertrekt daarom uit het distributiecentrum in Breda, dat België beleverde.

  • icon
    Food23 december, 2025
    [Interview] “Frisdrank moet je niet de hele dag drinken” (Mirco Wiegert, fritz-kola)

    De frisdrankmarkt moet van overmaatse flessen af, vindt Mirco Wiegert, CEO en medeoprichter van het duurzame merk fritz-kola. Dat zou meteen ook een einde maken aan de discussies over suiker en obesitas.

Meest gelezen
  • icon
    Mode25 november, 2025
    Foot Locker krijgt Aldi-veteraan Matthew Barnes aan het hoofd
  • icon
    Algemeen25 november, 2025
    Alibaba gaat koste wat kost voor ‘instant retail’ en AI
  • icon
    Wonen5 december, 2025
    Ikea wil capaciteit in VS vergroten
  • icon
    Algemeen28 november, 2025
    EU maakt van elke winkel een cashautomaat
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • sociallinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
algemene voorwaarden | privacy policy
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepteren
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN