(Update) Lege rekken op de babyafdeling in de winkels van Colruyt wijzen op moeilijke prijsonderhandelingen met Procter & Gamble, de producent van Pampers. Het is de zoveelste boycot in een reeks.
“Het gaat de goede richting uit”
“Beste klant, dit product is tijdelijk niet beschikbaar. Wij onderhandelen met de leverancier om u de laagste prijs te kunnen blijven aanbieden. Bedankt voor uw begrip.” Niet voor het eerst verschijnt deze mededeling in de winkelrekken bij Colruyt. De lege schappen op de babyafdeling wijzen op een prijsdiscussie met Procter & Gamble, de producent van Pampers, zag RetailDetail bij een bezoek aan een winkel dinsdagavond.
Een woordvoerder van Colruyt bevestigt dat de retailer in overleg is met Procter & Gamble over Pampers: “Met het merendeel van onze leveranciers lopen de onderhandelingen zeer constructief en komen we tot een akkoord waar beide partijen tevreden mee zijn. Met sommige leveranciers lopen de gesprekken soms wat moeizamer. Dat is op dit moment het geval met Procter & Gamble, waar Pampers onder valt. We blijven, met ons volledige team van ervaren aankopers, uiteraard constructief verder onderhandelen en zijn ervan overtuigd dat we tot overeenkomsten zullen komen, zoals dat elk jaar het geval is. Momenteel gaat het ook de goede richting uit: we geven daarom ook geen verdere inhoudelijke toelichting over het verloop van die overlegmomenten, noch over de inhoud ervan.”
Ook Delhaize is nog in discussie met P&G, maar daar is geen sprake van bevoorradingsproblemen. Houtpulp, de belangrijkste grondstof voor luiers, is flink duurder geworden sinds de oorlog in Oekraïne.
Forse prijsverhogingen
Het gebeurt wel vaker dat een fabrikant de leveringen stopzet of een retailer de bestellingen opschort om druk te zetten op onderhandelingen over de inkoopprijzen. Pas twee weken geleden bereikte Colruyt een akkoord met JDE Peet’s, de eigenaar van koffiemerken als Douwe Egberts en Senseo, na een prijsconflict dat in december begon.
Producten van JDE Peet’s ontbreken nog steeds bij Ahold Delhaize. Edeka, Jumbo en Picnic, leden van inkoopalliantie Everest, bereikten zopas wel een akkoord met de koffiebrander maar moesten naar eigen zeggen forse prijsverhogingen toestaan, die ze niet volledig aan de consument kunnen doorrekenen.
Wel meer supermarkten beschuldigen hun merkleveranciers ervan dat ze de prijzen buitensporig verhogen, in verhouding tot de werkelijk gestegen kosten. Vorig jaar waren er in Europa ook al aanslepende conflicten tussen Carrefour en PepsiCo en tussen Rewe en Mondelez. Jumbo ging zelfs met een hele reeks fabrikanten in de clinch nadat de retailer toetrad tot inkoopcombinatie Everest. Dat leverde de retailer naar eigen zeggen 50 miljoen euro voordeel op.