Carrefour vermeldt in België vanaf nu het gehalte toegevoegde suikers in zijn huismerkproducten. De Europese Unie verplicht alleen het totale suikergehalte aan te duiden, maar de supermarktketen zegt zo gezondere keuzes te willen stimuleren.
165 ton minder suiker tegen 2026
De suikergegevens zijn vanaf nu beschikbaar via de website en mobiele app van de retailer, net als in de openbare databank Open Food Facts. Op fysieke verpakkingen blijft vooralsnog alleen het totale suikergehalte vermeld, zoals de wet voorschrijft.
De keuze voor extra transparantie sluit aan bij de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad, die aanraadt om vooral toegevoegde suikers te beperken in een gezond dieet. Uit recent onderzoek van Food In Action blijkt bovendien dat 82% van de Franstalige en 79% van de Nederlandstalige voedingsprofessionals in België vindt dat gedetailleerde suikerinformatie patiënten helpt gezondere keuzes te maken.
De retailer past ook zijn recepten aan: sinds 2022 heeft Carrefour naar eigen zeggen al 110 ton toegevoegde suiker uit huismerkproducten gehaald. Het doel is om tegen eind 2026 in totaal 165 ton minder suiker te gebruiken, als onderdeel van het Act For Food-programma voor een duurzame voedseltransitie.


